top of page

Group

Public·116 members
Aaron Stewart
Aaron Stewart

Program Rada Direktora Osnovne SkoleLjudima je svojstveno da zaboravljaju, pa ću na ovom mjestu podsjetiti cijenjene čitaoce, i stručnjake koji su svjedoci tog vremena, da smo još od školske 2005/2006. godine imali uspostavljenu metodologiju za izradu Godišnjih programa rada škole. Prema tom modelu dosad smo programirali rad u svim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Razlike su se javljale u obimnosti podataka i strukturi sadržaja ili tehničkoj opremljenosti, što je razumljivo ako se ima u vidu činjenica da su škole međusobno različite, da se nikakvom metodologijom, a pogotovo jedinstvenom, ne može obuhvatiti ono što čini školsku klimu i kulturu škole, njen pedagoški etos i procese koji se tokom realizacije tog programa javljaju u školi. Za ilustraciju ove tvrdnje mogli bi uzeti pet-šest osnovnih ili srednjih škola u slučajni uzorak i analizirati njihove Godišnje programe rada u usporedbi sa Izvještajima o realizaciji tih istih programa.
Program rada direktora osnovne skoleNa e-mail adrese svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo stigao je 12. maja 2016. godine poziv za javnu raspravu o Jedinstvenoj metodologiji za izradu godišnjeg programa rada osnovne škole, upućen sa službenog maila Misnistarstva za obrazovanje, nauku i mlade /mon@mon.ks.gov.ba/. Prijedloge, primjedbe i sugestije na tekst ponuđene radne verzije dokumenta svi zainteresirani u školstvu trebali su dostaviti do 20. maja 2016. godine, na e-mail predsjednika Komisije, Mulić Vahida.


Cijeneći da se radi o vrlo važnom dokumentu za procese planiranja i programiranja rada škole, uradili smo analizu radnog materijala i u zadatom roku dostavili svoje primjedbe i sugestije predlagaču. Na ovom mjestu prenosimo naša zapažanja i primjedbe:


I onda, dogodi se kolektivni godišnji odmor. Upravo u to vrijeme, aktuelni ministar obrazovanja donio je Odluku o Metodologiji za izradu godišnjeg programa rada za osnovne škole. Pomenuta odluka je donesena 20. jula 2016. godine i dostavljena 15. augusta 2016. godine na adrese osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Čak i letimična analiza radnog i objavljenog materijala upućuje nas na zaključak da je poziv za javnu raspravu bio formalne prirode, jer su napravljene neznatne intervencije u prvobitnom tekstu. Doradio se dio procedura oko načina donošenja GPR-a, da se izbjegnu primjedbe o nezakonitosti u postupku utvrđivanja i prihvatanja nacrta GPR-a od strane obrazovnih vlasti. Dodata je još jedna alineja (5.8) u poglavlju o planiranju i programiranju odgojno-obrazovnog rada.


IV Uslovi za učešće na konkursuZa direktora škole može biti izabran nastavnik ili stručni saradnik koji ispunjava uslove utvrđene Zakonom o radu, Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Pravilnikom o uslovima i postupku izbora i razrješenja direktora osnovne škole i Statutom škole.


"Na izbornoj sjednici koja je održana u martu, jedan od kandidata je plagirao prezentaciju, preuzeo ju je od kolegice koja je bila prethodni kandidat. Oko 140 osoba je tu bilo prisutno, ja sam kao neko ko se bavi naukom i istraživanjem rekla, gospodine ovo što ste večeras uradili, to se u nauci zove plagijat, da bi on bahato izašao i rekao 'da i, šta hoćete'. Sve što piše u našem dopisu je jedini način na koji smo mi mogli djelovati protiv takvog načina ponašanja čovjeka koji je tu od oktobra, naspram čovjeka koji treba da brani doktorat na Pedagoškom fakultetu, a koji vodi i ovo malo kulturnog programa koji škola ima, koji je uzoran prosvjetni radnik. Mislimo da je to nedopustivo", kazala je za Klix.ba Erma Ramić-Kunić, članica školskog Odbora i Vijeća roditelja osnovne škole "Avdo Smailović".


Upozorava da ukoliko Skupština potvrdi Odluku Odbora direktora, Boro Lučić ulazi u problem sa inspekcijom rada kad sjedne na mjesto direktora. U isto vrijeme se aktivira i njena tužba preko Osnovnog suda radi poništenja odluke o izboru direktora. Taj proces može da potraje mjesec a može i nekoliko godina, ali mu je ishod vrlo izvjestan, navodi ona.


Program rada za 2019. godinu možete pogledati ovde.Zdravko Pešut diplomirani ekonomista. Rođen 15.05.1965. godine u Ljubinju, u BIH. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Pristini, 1993. godine. Od 1994. - 1997. bio direktor Omladinske zadruge, nakon toga od 1997. - 2005. komercijalni direktor a.d. Epoksid Priboj, od 2005. - 2007. direktor a.d. Autokoran, a od 2008. - 2012. rukovodilac poslovnice Delta Generali osiguranja, za opštine Priboj, Prijepolje i Novu Varoš. Trenutno na funkciji direktora direkcije za izgradnju grada, na čije mesto je postavljen 19. jula 2012. Oženjen je, otac dvoje dece.


Rok festival, na terenima kod škola u novom delu grada, sada je već tradicija i najveće kulturno dešavanje posvećeno mladima u Priboju, kao i mladima iz okolnih opština. Svake godine, treće nedelje avgusta u organizaciji TOP, za Pribojce sviraju najpoznatiji rok bendovi sa prostora bivse SFRJ, a u programu učestvuju i mladi bendovi iz Priboja, Rudog i drugih okolnih gradova. Rok koncertu prisustvuju učesnici Limskog biatlona, biciklističkog i rafting takmičenja, a ulaz za koncert je slobodan za sve posetioce.


Prethodno je Savjet biblioteke sa mjesta direktora smijenio Stanojku Ljiljanić ne usvajajući program rada ni Izvještaj o radu. Sve do raspisivanja konkursa kao jedini kanddat za direktora Biblioteke pominjan je Čolović, zbog kojeg je navodno i mijenjan Statut, ali se u međuvremenu na oglas javila i Bajčetićeva, koja je i odbornica DPS-a u pljevalskom parlamentu.


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page